e martë, 13 janar 2009

Takimet gjate javes ne Qendren Adventiste Elbasan

Te Shtunen - Takimi Kryesor i Javes Nga Ora 11:00-13:00 Ne Qendren Adventiste Lagjja Kala perballe kopshtit Tomi&Jerry. Elbasan

Ky takim eshte me dy pjese. Pjesen e pare ka diskutim per teme te caktuar te Bibles.

Pjesa e dyte eshte predikimi. Sigurisht qe ne te dyja pjeset ka kenge, lutje dhe leximin e Shkrimit te Shenjte.

Cdo te merkure organizohet seminari Fokus ne Profecimbi librin e Danielit ora 18:00

Cdo te Premte- Studime se Cfare Besojne Adventistet- Ora 18:00

Ne 15 Shkurt fillon seria e seminarit "Jeta juaj" Tema e pare eshte "Dashuria juaj"

Ejani neju mirepresim me krahe hapur.

Me respekt

Pr Gentian Thomollari

e diel, 11 janar 2009

Java e Lutjes 3-10 Janar

BENEFITS OF PRAYER

God is our refuge and strength, a very present help. Ps. 46:1.

No good thing will he withhold from them that walk uprightly. Ps. 84:11.

He will regard the prayer of the destitute. Ps. 102:17.

The Lord is nigh unto all them that call upon him. Ps. 145:18.

Before they call, I will answer. Isa. 65:24.

My God shall supply all your need. Phil. 4:19.

Every good gift and every perfect gift is from above. James 1:17.

CONDITIONS OF ANSWERED PRAYER

If my people . . . shall humble themselves . . . and turn from
their wicked ways; then will I hear from heaven. 2 Chron. 7:14.

The righteous cry, and the Lord heareth. Ps. 34:17.

Commit thy way unto the Lord, . . . and he shall bring it to pass.
Ps. 37:5.

If I regard iniquity in my heart, the Lord will not hear me.
Ps. 66:18, 19.

The Lord . . . heareth the prayer of the righteous. Prov. 15:29.

He that turneth away his ear from hearing the law, even his prayer
shall be abomination. Prov. 28:9.

Your sins have hid his face from you, that he will not hear. Isa. 59:2.

I the Lord . . . give every man according to his ways. Jer. 17:10.

Ye shall . . . find me, when ye shall search for me with all your
heart. Jer. 29:13.

Ask, and it shall be given you. Matt. 7:7.

Whatsoever ye shall ask in prayer, believing, ye shall receive. 
Draw nigh to God, and he will draw nigh to you. James 4:8.
Ask in faith, nothing wavering. James 1:6, 7.  
WHY PRAY?

He shall give thee the desires of thine heart. Ps. 37:4.The Lord is nigh unto all them that call upon him. Ps. 145:18.

Before they call, I will answer. Isa. 65:24.

My God shall supply all your need. Phil. 4:19.

Every good gift and every perfect gift is from above. James 1:17.

CONDITIONS OF ANSWERED PRAYER

If my people . . . shall humble themselves . . . and turn from
their wicked ways; then will I hear from heaven. 2 Chron. 7:14.

The righteous cry, and the Lord heareth. Ps. 34:17.

Commit thy way unto the Lord, . . . and he shall bring it to pass.
Ps. 37:5.

If I regard iniquity in my heart, the Lord will not hear me.
Ps. 66:18, 19.

The Lord . . . heareth the prayer of the righteous. Prov. 15:29.

He that turneth away his ear from hearing the law, even his prayer
shall be abomination. Prov. 28:9.

Your sins have hid his face from you, that he will not hear. Isa. 59:2.

I the Lord . . . give every man according to his ways. Jer. 17:10.

Ye shall . . . find me, when ye shall search for me with all your
heart. Jer. 29:13.

Ask, and it shall be given you. Matt. 7:7.

Whatsoever ye shall ask in prayer, believing, ye shall receive. 
Draw nigh to God, and he will draw nigh to you. James 4:8.
Ask in faith, nothing wavering. James 1:6, 7.  
WHY PRAY?

He shall give thee the desires of thine heart. Ps. 37:4.

e shtunë, 18 tetor 2008

Qendra Adventiste ofron seminarin JETA JUAJ

QENDRA ADVENTISTE ofron një seri programesh 
me temën “JETA JUAJ”Programet do të shfaqen në ekran të madh 
çdo të DIELË ora 17:00

Tek “Qendra Adventiste” në rrugën kryesore të Kalasë, përball kopshtit “Tom&Jerry” Elbasan.2.Nëntor – Dashuria Juaj – Çfarë është dashuria dhe si e shprehim atë?
9.Nëntor – Personaliteti Juaj – Çfarë tip personaliteti kam unë?
16.Nëntor – Kuptimi i jetës suaj – Pse jetoj?
23.Nëntor – Origina Juaj – Nga kam ardhur dhe ku po shkoj?
30.Nëntor – Besimi Juaj – Ku mund të besoj në këtë jetë?
7.Dhjetor – Vuajtja Juaj – Pse vuajmë?
14.Dhjetor – Falja juaj – Çfarë do te thotë të falësh?
21.Dhjetor - Zgjidhja Juaj – Cila është zgjidhja e problemit?
28.Dhjetor - Marrëdhënia Juaj – Si mund të kem një marrëdhënie të shëndetshme?
4.Janar - Shëndeti Juaj – Si mund të parandaloj sëmundjet?
11.Janar - Paqja Juaj – Si ti largoj shqetësimet?
18.Janar -  Vetvlersimi Juaj – Si mund të kem një vetvlersim të shëndetshëm?
25.Janar – Shpresa Juaj – A mund të kem shpresë ne këtë jetë?

EJANI TË KUPTONI MË MIRË TË KALUARËN, 

TË TASHMEN DHE TË ARDHMEN TUAJ.

Per ju qe nuk keni mundesi te vini lutuni qe Zoti ti bekoj keto programe.

Me respekt

Pastor Gentian Thomollari i Kishës Adventiste, Elbasane martë, 7 tetor 2008

Sekreti i një martesë të lumtur

Sekreti i një martesë të lumtur nuk është të gjesh personin e duhur, por të jesh person i duhur!

Një familje mund të jetë e sukseshme vetem në qoftë se reflekton qëllimet origjinale të Perëndisë për të.

Vetem prania e Zotit tonë Jezus mund ti bëj këto parime fleksibël, të gjalla dhevti ripërtërijë marrëdhëniet tona në familje. Ja pse ne duhet të lutemi çdo ditë për praninë e Tij në jetët tona.

Dashuria më e madhe e Zotit ndaj njërëzve u tregua në sakrificën e Jezusit.
Për shkak të sakrificës së Jezusit kisha u krijua.
Krishti dhe kisha kanë një lidhje më të fortë dhe të shenjtë seç ka qënë ndonjeherë ndërmjet njëriut dhe Zotit.

Detyra e burrit dhe gruas është të jenë simbol i unitetit të Krishtit me kishën dhe të tregojnë sakrificën, besnikerinë dhe përkushtimin.

Efesianëve 5:31-32 31 "Prandaj njeriu do të lërë babanë e vet dhe nënën e vet dhe do të bashkohet me gruan e vet, dhe të dy do të bëhen një mish i vetëm". 32 Ky mister është i madh; tani unë e them në lidhjen me Krishtin dhe me kishën.


Familja i përket ZOTIT sepse Ai e krijoi atë, dhe vendosi
•Strukturën e brendshme,
•Detyrat &
•Qëllimet e saj.

Sekreti i një familje të lumtur është shumë e thjesht – forconi marrëdhënien me Jezusin që mund të ndjeni Atë, studioni fjalën dhe praktikoni parimet e Tij.


Lëjoni Jezusin të drejtoj anijen e familjes suaj!

Qëllimet e Zotit për martesën

1+1=1

Kur një burrë dhe një grua bashkohen sebashku dy proçese të ndryshme ndodhin – braktisje dhe bashkim.

Martesa nuk duhet të bëhet një test për durimin tonë.Martesa duhet të jetë:
@ patëmeta,
@ e qëndrueshme,
@ e përmbushëse.

Një nga arsye pse Perandoria Greke dhe Romake ra ishte prishja familjes se shëndetshme.
Në ditët e sotme është një tendence për tu ndarë ose divorcuar kur shfaqen konfliktet.

Sipas Biblës prioriteti kryesor është marrëdhënia midis burrit dhe gruas, pastaj prindër – fëmijë dhe e fundit është marrëdhënia jonë me shoqërinë.

Pse martesat prishen?

Ja, probleme dhe pikëpamje të botës rreth martesës.

Martesa e përkohshme - Në ditët e sotme familjet janë në vështirësi, martesat janë të plagosura dhe është e vështirë të gjesh një çift të lumtur.
Marrëdhënia që dëshironi është e mundur, por nuk ndodh vetë.

Në martesë marrëdhënia rrallë përmirësohet vetë dhe pothuajse ne kurrë mund të themi këtë për një marrëdhënie të tensionuar.

Nëse ne dëgjojmë principet e Zotit ne do të shohim që është e mundur ta përmirësojmë marrëdhënien kaq shumë sa do të habiteshim.

Në Ameriken e Veriut numri i divorceve eshtë pothuajse i njëjtë me atë të martesave.
Përqinda e divorceve po afrohet 50% dhe po shkon në rritje. Thënia zotëruese – Nëse nuk do të funksionojë mund të ndahemi.

Çiftet thjesht bashkjetojnë. Bashkëjetesa zakonisht ekziston deri sa të dy partnerët përfitojnë nga ajo.

Tradhëti bashkshortore - Ka edhe çifte të cilët tradhëtojnë njëri-tjetrin dhe në të njëjtën kohë mendojnë se kanë një martesë të lumtur. Ata thonë – tradhetia rrit dashurinë e tyre për njëri-tjetrin.

Alternativat për martesën – homoseksualiteti, divorci, tradhëtia - Homoseksualiteti është shumë popullor tani dhe çifte të tilla kërkojnë të të drejtat e tyre. Madje edhe njerëz të martuar mund ti tadhëtojnë partneret e tyre më një të dashur të të njëjtit seks.

Jo përgatitje e mjaftueshme për jetën martesore.

Qëllimet Biblike për një martesë të krishterë

Zanafilla 2:18 Pastaj Zoti Perëndi tha: "Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm; unë do t'i bëj një ndihmë që i leverdis".

A Kjo është gjëja e parë që Zoti tha që nuk është mirë.
B Adami nuk ankohet se është vetëm.
C Gjithë pjesa tjetër e krijesave janë krijuar në çift.
D Natyrisht njeriu ndjehet i vetmuar i mungon plotësia.
E Ai është krijuar të jetojë në miqësi dhe në shoqëri.

Malakia 2:14 Megjithatë ju thoni: "Përse?" Sepse Zoti është dëshmitar midis teje dhe bashkëshortes së rinisë sate, ndaj së cilës je sjellë me pabesi, ndonëse ajo është shoqja jote dhe bashkëshorte e besëlidhjes sate.

Predikuesit 4:10 Në fakt në se rrëzohen, njeri ngre tjetrin; por mjerë ai që është vetëm dhe rrëzohet, sepse nuk ka njeri që ta ngrejë!

Cili është përkufizimi i Zotit për martesën?

Marrëdhënia personale
Zanafilla 2:24 Për këtë arsye njeriu do të braktisë babanë dhe nënën e tij
Kjo do të thotë NDARJA

Marrëdhënie jetëgjatë
Zanafilla 2:24 Njeriu... do të bashkohet me gruan e tij
Kjo do të thotë Qëndrueshmëri

Marrëdhënia e vetme midis një burri dhe një gruaje.
Zanafilla 2:24 dhe do të jenë një mish i vetëm.
Kjo do të thotë BASHKIMI

Marrëdhënie intime midis burrit dhe gruas.
Zanafilla 2:25 Dhe burri e gruaja e tij ishin që të dy lakuriq dhe nuk kishin turp prej kësaj.
Kjo do të thotë INTIMITET

Zanafilla 2:24-25 24 Për këtë arsye njeriu do të braktisë babanë dhe nënën e tij dhe do të bashkohet me gruan e tij, dhe do të jenë një mish i vetëm. 25 Dhe burri e gruaja e tij ishin që të dy lakuriq dhe nuk kishin turp prej kësaj.

Këto vargje është cituar 4 here :
Mateu 19:3-5; Marku 10:5-9; 1 Korintasve 6:16; Efesianëve 5:28-31

A ‘njeriu do të lërë babanë e vet dhe nënën e vet’ – Ju duhet të ndaheni nga prindërit
@ GJEOGRAFIKISHT
@ EKONOMIKISHT
@ PSIKOLOGJIKISHT

Kështu, të lësh prindërit do të thotë:
1) Të ndryshosh sa më shpejt pozicionin tënd gjeografik, vendbanimin, jo të braktisësh prindërit.
2) Të jesh i pavarur emocionalisht dhe ekonomikisht.
3) Të krijosh marrëdhënie midis jush dhe prindërve tuaj marrëdhënie prej të rriturish.
4) Të pranoni që tani më i rëndësishëm është opinioni i bashkshortëve tuaj.
5) Dashuria, vlerësimi etj duhet të vijnë më përpara nga bashkshortët tuaj.
6) Marrëdhënia midis burrit dhe gruas duhet të ketë prioritet mbi çdo marrëdhënie tjetër.

B ‘dhe do të bashkohet me gruan e vet,’
Bashkim ose marrëdhënie e përjetshme.
Zoti kurrë nuk e ka planifikuar divorcin.

Marku 10:5-6 Dhe Jezusi, duke u përgjigjur, u tha atyre: "Për shkak të ngurtësisë së zemrës suaj ai e shkroi atë rregull; por në fillim të krijimit, Perëndia i bëri mashkull e femër.
Në Malakia 2:16 Zoti thotë: ‘Unë e urrej divorcin.’

1) Bashkim = ‘Ngjitje’.
2) Martesa zgjat përgjithmonë. Të bashkuar deri në vdekje. Romakëve 7:2 Sepse gruaja e martuar është e lidhur nga ligji me burrin deri sa ai rron, por, po i vdiq burri, lirohet nga ligji i burrit.

3) Divorci ose ndarja nuk është një zgjidhje. Mateu 19:5 Dhe tha: "Për këtë arsye njeriu do ta lërë babanë dhe nënën e vet dhe do të bashkohet me gruan e vet; dhe të dy do të jenë një mish i vetëm". Dhe kështu ata nuk janë më dy, por një mish i vetëm; prandaj atë që Perëndia ka bashkuar, njeriu të mos e ndajë".

4) Baza e një martese të fortë është përkushtimi jo ndjenja.

”Gruja premton të jetë besnike edhe nëse burri humbet të gjitha flokët, ose të kishte një gungë në kurriz ose të kishte humbur shikimin; dhe sikur ai të humbte shëndetin, punën, paratë, paraqitjen; dhe nëse dikush tjetër do të dukej më tërheqës.”

“Burri premton të jetë besnik edhe nese gruaja humbet bukurinë e saj, nese ajo nuk ishte aq e regullt dhe e bindur si do të dëshironte ai, edhe pse ajo nuk i përmbush të gjitha dëshirat e tij seksuale, nese ajo shpenzon para pa u menduar dhe do të ishte një guzhinjere e keqe.”

“Martesa do të thotë që burri dhe gruaja fillojnë një marrëdhenien për të cilën ata të dy marrin përgjegjësi të plotë dhe do ti qendrojnë të përkushtuar njëri-tjetrit pa pasur rëndësi problemet që mund të përballojnë.”

5) Sipas Zotit martesë do të thotë që njërëzit e dinë që do të kenë probleme për të cilat ata do t’u duhet të bisedoj sebashku; atyre do të duhet të kërkojnë ndihmën e Zotit për t’i zgjidhur ato dhe jo të largohen nga to. Nuk ka kthim mbrapa. Ata janë përkushtuar njëri-tjetrit përgjithmonë. Ata duhet të bashkoj me njëri-tjetrin sot, nesër dhe deri në fund të jetës.

C Zanafilla 2:24-25 ‘dhe do të jenë një mish i vetëm. Dhe burri e gruaja e tij ishin që të dy lakuriq dhe nuk kishin turp prej kësaj.’
Marrëdhënie e vetme.

Dy bëhen një .
Të bëhesh një është më shumë se sa një bashkim.
Edhe pse është më shumë së afërsi fizike, do të thotë gjithashtu ndërlidhje seksuale.
‘Zoti kurrë nuk na ka thënë të kemi turp nga seksi në martesë!’

‘të njihesh’ do të thotë edhe ‘respekt i thellë’.

Zanafilla 4:1 Por Adami njohu Evën, gruan e tij, e cila u ngjiz
Mateu 1:24 Dhe Jozefi, ... e mori pranë vetës gruan e tij; por ai nuk e njohu, derisa ajo lindi djalin e saj të parëlindur, të cilit ia vuri emrin Jezus.

Të braktisësh, të bashkohësh dhe të njihesh me njëri-tjetrin do të thotë të bëhesh me një identitet të ri, kur dy individ bëhen një – të bashkuar në:
@ mëndje,
@ zemër,
@ trup
@ dhe frymë.

Efezianët 5:31-32 31 "Prandaj njeriu do të lërë babanë e vet dhe nënën e vet dhe do të bashkohet me gruan e vet, dhe të dy do të bëhen një mish i vetëm". 32 Ky mister është i madh; tani unë e them në lidhjen me Krishtin dhe me kishën.

1) ‘Të bëhesh një mish’ është një proçes që zgjat gjithë jetën jo vetem për ceremonin e dasmës.
2) Nuk ka më dy njërëz të veçuar por ata janë bërë një.
3) Zemërgjerësi – dy njërëz përmbushin dëtyrën për partnërin. 1 Korintasve 7:3-4 Burri le të kryejë detyrën martesore ndaj gruas, po ashtu edhe gruaja ndaj burrit.Gruaja nuk ka pushtet mbi trupin e vet, por burri; gjithashtu burri nuk ka pushtet mbi trupin e vet, por gruaja.
4) Kjo lojë marrëdhënie e bën martesën harmonike.
5) Hebrenjt 13:4 Martesa të nderohet nga të gjithë dhe shtrati martesor i papërlyer
6) Martesë do të thotë përkushtim të plotë dhe të ndash me njëri-tjetrin deri në vdekje.
7) Duhet të ndajmë gjithçka – ëndrat, shpresat, trishtimet, mendimet, dëshirat, sukseset dhe deshtimet.

D Zanafilla 2:25 Dhe burri e gruaja e tij ishin që të dy lakuriq dhe nuk kishin turp prej kësaj.
Kjo nuk është një apelim për lakuriqësi publike!
Adam ishte i vetmi burrë që pa Even lakuriq dhe Eva ishtë e vetmja grua që pa Adamin lakuriq. Kjo ndodhi para se të vinte në mëkat

Zanafilla 3:7,21 Atëherë iu hapën sytë të dyve dhe e panë që ishin lakuriq; kështu ata qepën gjethe fiku dhe bënë breza për t'u mbuluar. Pastaj Zoti Perëndi i bëri Adamit dhe gruas së tij tunika prej lëkure dhe i veshi.

Shohim që:
1) Ata ishin të vetmi njërëz;
2) Ata të dy ishin lakuriq por nuk ndjenë asnjë turp nga njëri-tjetri;
3) Sundonte ndeshmëri plotë.

Zanafilla 2:18
Pastaj Zoti Perëndi tha: "Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm;

Zoti tha që martesa ishte shumë e mirë.

Qëllimi i martesës ishte miqësia e gruas me burrin. Ata u krijuan si partnera për të kënaqur njëri-tjetrin.

Renditja e vendosur nga Zoti për familjen

1 Korintasve 11:3 Por dua që të dini se kreu i çdo njeriu është Krishti, edhe kreu i gruas është burri; edhe kreu i Krishtit është Perëndia.

Kolosianëve 3:20 Ju bij, binduni prindërve në çdo gjë, sepse kjo është e pranueshme për Zotin.

(A) Krishti është kreu i burrit

Kolosianëve 1:18 Ai vetë është kreu i trupit, pra i kishës; ai është fillimi, i parëlinduri nga të vdekurit, përderisa të ketë parësinë në çdo gjë.

Efesianëve 1:22 dhe vuri çdo gjë nën këmbët e tij, edhe ia dha për krye përmbi çdo gjë kishës,

Krishti është Zoti i familjes

Sepse trupi varet nga koka. Dhe trupi i nënshtrohet kokës.

(B ) Burri është kreu i gruas

Efesianëve 5:23 sepse burri është kreu i gruas, sikurse edhe Krishti është kreu I kishës, dhe ai vetë është Shpëtimtari i trupit.

Burri është autoriteti kryesor për fëmijët

Malakia 1:6 “Një bir nderon të atin.”

Efesianëve 6:2 "Ndero babanë tënd dhe nënën tënde", ky është urdhërimi i parë me premtim.

Burri nuk është superior krahasuar me gruan. Ai është përgjegjës për gjithçka.

Kolosianëve 3:19 Ju bashkëshortë, duajini bashkëshortet tuaja dhe mos u bëni të ashpër ndaj tyre.

1 Pjetrit 3:7 Ju burra, gjithashtu, jetoni me gratë tuaja me urtësi, duke e çmuar gruan si një enë më delikate dhe e nderoni sepse janë bashkëtrashëgimtare me ju të hirit të jetës, që të mos pengohen lutjet tuaja.

(C) Gruaja – ndihmësja e burrit. Fëmijët i binden asaj.

Zanafilla 2:18 Pastaj Zoti Perëndi tha: "Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm; unë do t'i bëj një ndihmë që i leverdis".

Fjalët e urta 1:8 Dëgjo, o biri im, mësimet e atit tënd dhe mos i lër pas dore mësimet e nënes sate,

Ajo është autoriteti i dytë për fëmijët. Gruaja nuk është inferiore krahasuar me burrin, por ajo ka një pozicion tjetër.

Kush duhet të jetë kreu i familjes?

Efesianëve 5:23-25 Sepse burri është kreu i gruas, sikurse edhe Krishti është kreu i kishës, dhe ai vetë është Shpëtimtari i trupit. Ashtu si kisha i është nënshtruar Krishtit, kështu gratë duhet t'i nënshtrohen burrave të tyre në çdo gjë. Ju, burra, t'i doni gratë tuaja, sikurse edhe Krishti ka dashur kishën dhe e ka dhënë veten e vet për të.

Burri i përkushtohet Krishtit dhe është përgjegjës para Tij për kujdesin dhe drejtimin e familjes.

Gruaja i përkushtohet burrit dhe është përgjegjëse para tij për rregullin në shtëpi dhe kujdesin e fëmijëve.

Të dy prindërit janë autoritete për fëmijët.

Marrëdhënia midis burrit dhe gruas duhet të jetë primare!

Kurthet janë marrëdhënia me shoqërinë (kolegët, miqtë, të afërmit) dhe marrëdhënia prindër-fëmijë.
Një nga dhuratat më të mira që prindërit më ka dhuruar ështe dashuria e tyre për njëri-tjetrin.

Mirë së erdhet!

Ne lutemi për ju dhe të kërkojmë që të mbusheni me njohjen e vullnetit të Tij me çdo urtësi dhe mënçuri frymërore. (Kol.1:9)